Naamloos document
DEDEMSVAARTAC.NL
DedemsvaartAC blijft in eredivisie

24-04-2022, Dedemsvaart - Het bleef in de zwemcompetitie voor DedemsvaartAC spannend tot het laatste moment. Voor het begin van het seizoen dichtte niemand de Dedemsvaarte zwemselectie veel kansen toe. De eerste van de vijf rondes gaf ook niet veel vertrouwen. Men eindigde in die ronde als zestiende van de 18 ploegen en nummer 15 en hoger zouden degraderen. Vanaf dat moment keerde echter het tij. In de vierde ronde eindigde men zelfs als twaalfde van Nederland en kwam men in het totaalklassement op de veertiende plaats met bijna 30 seconden voorsprong op nummer 15, HZPC uit Horst. De laatste ronde werd het afgelopen weekend gezwommen in Nijmegen. Het werd niet de beste ronde van DedemsvaartAC, ondanks het feit dat er veel persoonlijke records uit de boeken werden gezwommen. Men eindigde in die ronde als dertiende en men wist de voorsprong op nummer 15 in het klassement te behouden. Het bleef spannend tot het eind, want het verschil na 5 rondes bedroeg slechts 16 seconden. Het betekent dat DedemsvaartAC ook volgend jaar mag uitkomen in de eredivisie van het zwemmen.

In de nationale zwemcompetitie worden de beste 2 tijden van de vereniging per programmanummer bij elkaar opgeteld. Er worden elke ronde ongeveer 25 programmanummers gezwommen en dat varieert dan van 50 meternummers tot 400 meternummers en estafettes. Wie in het totaal de snelste tijd heeft wordt winnaar. Dat is in het seizoen 2021-2022 de Blue Marlins uit den Haag geworden, met Amersfoort op de tweede plaats en PSV uit Eindhoven als derde. Vanwege de lockdown vond de derde van de vijf rondes niet plaats. In het noorden zwommen het afgelopen seizoen alleen Hoogeveen, Denekamp en Dedemsvaart in die hoogste klasse. Hoogeveen reikte met een zesde plaats in het totaalklassement het hoogst. Wanneer men het rijtje namen en clubs bekijkt, dan is het niet verwonderlijk dat men bij DedemsvaartAC trots is dat men in dit rijtje thuis hoort. Het is dan ook begrijpelijk dat men het behoud van de erdivisieplaats vierde alsof men won. Voor het volgend seizoen komen Drachten, Leeuwarden en Zwolle erbij in de eredivisie. Zij promoveren vanuit de eerste divisie.