Naamloos document
ZWEMKAMPIOENSCHAPPEN 2016
DEDEMSVAART | BALKBRUG | OUD AVEREEST

Algemene informatie


Op zaterdag 6 februari worden voor de 7e keer de Avereester zwemkampioenschapen gehouden. De wedstrijd voor kinderen uit groep 3 t/m 8 van de scholen in Dedemvaart en Oud-Avereest wordt georganiseerd door zwemclub Dedemsvaart A.C. Dat houdt in dat de kinderen tijdens de wedstrijd ook begeleid worden door de zwemmers van de zwemclub. Zij zullen het een en ander uitleggen en ervoor zorgen dat de kinderen weten wanneer ze aan de beurt zijn.

De kinderen worden om 14.15 uur in het zwembad verwacht en mogen zich dan gaan omkleden. Als ze aan de andere kant de kleedkamers uitkomen worden ze daar opgewacht door een aantal jongeren van de zwemclub en worden ze naar hun school/klasgenootjes in het zwembad gebracht.

Rond half 3 wordt er begonnen met een warming up. Dit houdt in dat de kinderen met z’n allen in het ondiepe gaan bewegen op muziek. Na deze warming up zal de wedstrijd starten. Om het een en ander voor de kinderen duidelijk te maken zal er nog een voorbeeld gegeven worden door een aantal oudere zwemmers. Er wordt door de kinderen tegen hun eigen leeftijdsgenootjes gezwommen en de kinderen die op de zwemclub zitten strijden voornamelijk tegen elkaar. (Ook de prijsuitreiking voor de kinderen van de zwemclub zal apart zijn). Kinderen uit groep 3 t/m 6 zwemmen een 25 meter (1 baan) schoolslag en een 25 meter vrijeslag. Ze mogen natuurlijk ook 1 van de beide slagen zwemmen, maar over het algemeen is de ervaring dat ze het leuk vinden om het allebei te zwemmen. Kinderen uit groep 7 en 8 zwemmen van deze beide slagen een 50 meter (2 banen). Ook zij mogen natuurlijk 1 van deze beide afstanden zwemmen in plaats van allebei. Nadat iedereen 1 keer een 25 of 50 meter heeft gezwommen volgt er een pauze. In deze pauze krijgen de kinderen wat te drinken en te eten. Na de pauze (zo’n 15 minuten) gaan we verder met de wedstrijd. Als iedereen dan weer een keer heeft gezwommen gaan we zo snel mogelijk door met de estafettes (voor uitleg hierover zie het stukje estafettes). Na de estafettes hopen we snel met de prijsuitreiking te kunnen beginnen.