Naamloos document
DEDEMSVAARTAC.NL
Goud voor Van den Hof op 50 rug

14-17/6/18, Eindhoven - Series en later finales werden er op veel nummers gezwommen bij de Nederlandse junioren en jeugdkampioenschappen. Vrijdag was dat in Eindhoven niet het geval op de 50 meter schoolslag. Jesse Zweers en Stijn Boertien zwommen dit direct als finale. Boertien was favoriet, maar pakte na een goede start een veel te hoog slagtempo. Het leidde tot een derde plaats. Leon van den Hof verging het zaterdag beter. Hij stond als eerste geklasseerd op de 50 rug en werd ook eerste. Van den Hof en Ismay Lichtendonk moesten wel eerst series zwemmen voor de 100 rug en drongen door tot de finale. In de finale werd door beiden de zilveren medaille behaald. Zilver haalde Lichtendonk ook op de wal op het zware nummer 400 wissel. Ze zette een prima tijd neer. Zondag volgde nog zilver op de 200 rug voor Lichtendonk en brons voor Van den Hof. Uitstekende prestaties werden er eveneens gehaald op de estafettes. Het mooiste was de vierde plaats van DedemsvaartAC op de estafette 4x100 meter wisselslag voor jongens-jeugd.

De kampioenschappen startten voor DedemsvaartAC op donderdag met een 400 vrij voor Ismay Lichtendonk. Ze ging volop de strijd aan, maar kwam halverwege de race tot de conclusie dat dit tempo wat te hoog gegrepen was en ze finishte net boven haar beste tijd. Op vrijdag slaagde Jesse Zweers wel in het pakken van een persoonlijk record. Hij deed dat op de 50 meter schoolslag in 30.80. Stijn Boertien zat al enkele malen ver onder de 30 seconden. Vanwege een veel te hoog slagtempo kwam hij nu maar een honderdste van een seconde onder de 30 seconden. Er worden alleen finales gezwommen over de 100-meternummers, de 50 vrij en de 200 wissel. Een herkansing zat er dus voor hem niet meer in. Hij moest genoegen nemen met de derde plaats. De 50 meter schoolslag is niet het favoriete onderdeel van Ismay Lichtendonk. Ze deed het hier toch netjes op. Het was voor haar een opmaat naar een prima 100 meter rugslag. Ze plaatste zich als snelste voor de finale van dit nummer in de middaguren. Ook Jesse Zweers en Leon van den Hof wisten zich te plaatsen voor de finale. Zij deden dat op de 50 vrij. Beiden zien kansen liggen om op dit nummer op het ereschavot te komen. Dat geldt zeker voor Leon van den Hof op de 100 rug. Hij plaatste zich als tweede met een fraaie tijd. Goed presteren was er ook van Hanne te Velthuis, die op dit kampioenschap alleen limieten heeft gehaald voor de kortere nummers. Ze startte vrijdag met een prima 50 vrij. Finale In de middaguren werd er eerst de finale gezwommen op een 50 vrij door Leon van den Hof en door Jesse Zweers. Van den Hof deed dat bij de oudste junioren en Zweers bij de jeugd. Beiden kwamen dicht in de buurt van het ereschavot, maar sneuvelden op tienden. Vervolgens stond de 100 rug finale op het programma voor Van den Hof en voor Ismay Lichtendonk. Lichtendonk verloor goud. De race verliep veel minder dan in de ochtenduren. Het bracht haar naar zilver. Van den Hof won zilver bij de oudste junioren. Hij maakte het zijn tegenstander erg lastig. Pas in de laatste meters viel de beslissing. Hij verbeterde zijn beste tijd en bleef maar iets boven de minuut steken. De dag werd afgesloten met een 4x200 vrij. De dames, Ismay Lichtendonk, Amy Lynn Zweers, Alessia Sluis en Hanne te Velthuis leverden een hevig gevecht en werden in het totaal achtste. Zaterdag Zaterdag was het eerste nummer wat er voor DedemsvaartAC op het programma stond, de 50 rug. Het is het favoriete nummer van Leon van den Hof. Hij stond als eerste op dit nummer. Hij wist de favorietenrol waar te maken. Ondanks wat haperingen in zijn race, tikte hij toch duidelijk als eerste aan. Op de 100 meter schoolslag wisten zowel Jesse Zweers als Stijn Boertien zich te plaatsen voor de finale. Zweers deed dat in een nieuwe persoonlijke recordtijd. Ismay Lichtendonk plaatste zich voor de 100 vlinderfinale. De ochtend werd afgesloten met een 4x100 vrij voor de jongens-junioren. Tristan Scholten, Niels Kragt, Chiel Kootstra en Leon van den Hof lieten zich van de beste kant zien en zwommen alle vier onder hun beste tijd op deze afstand. Ze werden zesde van Nederland. In de middaguren werd er gestart met een 400 wissel door Ismay Lichtendonk. Ze liet uitstekend zwemmen zien en bezette na dit zware nummer de tweede plaats. De finale van de 100 vlinder was daarna net iets teveel. Daarmee viel ze net buiten het podium. Ze zette op het laatste nummer, de 4x100 vrij voor de dames-jeugd, nog even alles op alles. Met Hanne te Velthuis, Alessia Sluis en Amy Lynn zette ze een goede prestatie neer en de dames eindigden in het totaalklassement als achtste. Stijn Boertien en Jesse Zweers zwommen goed in de 100 schoolfinale. Zweers kwam voor het eerst onder de 1.09 en Boertien schoof in het klassement 2 plaatsen op. Hij reikte naar de vijfde plaats. Estafette Aan het eind van de zondagochtend konden toch nog twee medailles bijgeschreven worden. Ismay Lichtendonk drong door tot het ereschavot op de 200 rug. Ze werd tweede in een persoonlijk record. Leon van den Hof liet een prima race zien en werd derde op de 200 rug. Daarmee bracht hij zijn totaal op 3, van elke kleur een. Voor die races werden er al mooie tijden gezwommen door Niels Kragt, Tristan Scholten en Hanne te Velthuis op de 50 vlinder. Hard ging het ook met Jesse Zweers op de 200 wissel en met Leon van den Hof op de 100 vrij. Stijn Boertien liet goed zwemmen zien op de 200 school. In de middaguren sloot Van den Hof zijn individuele toernooi af met een enorme lach op zijn gezicht, omdat hij vierde werd in de finale op de 100 vrij. De glimlach betrof vooral de mooie 53.89 die hij op de klokken bracht. Het grootste spektakel zat aan het eind van de dag op de 4x100 wissel voor de jongens-jeugd. Van den Hof bracht de estafette op de rugslag in de voorste gelederen. Na een prima schoolslag van Stijn Boertien lag de ploeg in tweede positie. Jesse Zweers bleef op de 100 vinder ver onder zijn beste tijd en net boven de minuut. Tristan Scholten maakte het karwei goed af op de 100 vrij. De ploeg eindigde als vierde en kan in de zelfde samenstelling nog een jaartje door bij de jeugd. Uitslagen: http://livetiming.knzb.nl/njjklb18/